nedjelja, 27. studenoga 2005.

CRO PATRIA 2005. - X dani duhovne glazbe

Split, Hrvatsko narodno kazalište, 27.11.2005.
Na poziv skladateljice Đeni Dekleva-Radaković, zbor je objeručke prihvatio izvođenje njezinog djela "Per Mariam ad Jesum" na X danima duhovne glazbe u Splitu koji se održavaju pod nazivom CroPatria 2005. Prilično zahtjevna skladba napisana na tekst Antuna Milovana bila je izazov za mješoviti zbor koji još nije stekao potrebnu sigurnost. Veliku pomoć pružili su studenti Filozofskog fakulteta - smjer glazbene kulture, koji su se uključili u rad zbora i koji su isto djelo već pripremali na fakultetu.
Za uvježbavanje skladbe imali smo na raspolaganju dva mjeseca, ali i prostor koji je bio hladan, kojega nismo uspijevali zagrijati, tako da je nekoliko zadnjih proba pred odlazak održano na fakultetu glazbene kulture.

Zbor je u Splitu boravio u hotelu Dujam gdje su održane posljednje probe (na stepeništu i u restoranu). Nastup je bio u Hrvatskom narodnom kazalištu, a svi su članovi zbora bili zadovoljni kvalitetom nastupa. Kako je CroPatria natjecateljskog karaktera, a za nagrade se natječu skladatelji, tekstopisci i izvođači, to je i večina članova od ovog nastupa mnogo očekivala što je bilo nerealno, jer zboru koji postoji samo godinu i pol, u kojem je relativno velika fluktuacija pjevača i koji još nema reputacije, dakle takvom zboru se ne može vjerovati pa tako ga niti nagraditi. Nagrada zborašima je bila fešta u kafiću kazališta gdje se zaista pošteno zabavljalo i slavio za naše poimanje jako dobar nastup.

Za ovaj nastup po prvi je puta vršena selekcija pjevača što će nadalje postati praksa koja se vrlo rijetko koristi, ali bez koje ne može biti dobrog i sigurnog izvođačkog korpusa.
Uz dirigentsko vodstvo Ileane Perosa, zbor je nastupio u sastavu:
- soprani: Jenny Bajlo, Romana Farkaš, Suzana Matušan, Daniela Perosa, Mila Soldatić, Doris Stevanović
- alti: Melani Andrić, Vinka Burić, Jadranka Celić, Sandra Kraš, Valentina Pavliković, Višnja Pilepić
- tenori: Davor Burlović, Smiljana Hašimbegović, Ljiljana Kranjac, Gordana Matana, Diana Mirković, Neven Radaković, Tea Silađi, Tomislava Varžak
- basovi: Željko Antunović, Ivo Bosna, Vinko Burić, Ivan Kuruc, Marino Matošić, Sergej Mudrovčić, Dragan Starivlah, Bojan Uležić

Nema komentara: